Derfor er det vigtigt, at du skifter til vinterdæk

Er du bilejer, skulle skiftet fra sommer- til vinterdæk eller omvendt gerne være rutine. At skifte til de rette dæk til årstiden gør, at du får en væsentlig mere sikker kørsel. Men hvorfor er det helt præcis, at det er vigtigt at skifte til vinterdæk i vintermånederne? Hvornår er det nu, man skal skifte? Og hvad gør man, hvis uheldet skulle være ude? Alle disse spørgsmål kan du få svar på nedenfor.

Hvorfor er det vigtigt at skifte til vinterdæk?

Formålet med skiftet frem og tilbage fra sommer- til vinterdæk og fra vinter- til sommerdæk er først og fremmest at sørge for, at du får en mere sikker kørsel. Dækkene øger altså sikkerheden. Det skyldes, at dækkene hver især er indrettet til den type af vejr, der er dominerende på den årstid, hvor dækkene skal bruges. Vinterdæk er således designet på en måde, der gør, at står meget bedre fast på sne og is, end sommerdæk gør. Det skyldes, at vinterdækkene er udstyret med et grovere mønster, der giver dækkende bedre skridsikkerhed. Og det kan altså være med til at sænke risikoen for ulykker i de kolde og sne- og isfyldte måneder – det kan endda sænke den ganske betydeligt. Det har flere undersøgelser vist.

Hvornår bør man skifte til vinterdæk

Hvornår skal man skifte til vinterdæk? Det er et hyppigt spørgsmål, der især stilles, når tiden til skiftet fra sommerdæk til vinterdæk så småt nærmer sig. Det er vigtigt at fremhæve, at der ikke er lovkrav om at skifte til vinterdæk i Danmark. Men som nævnt har flere undersøgelser vist, at man sænker risikoen for ulykker ganske betydeligt ved at skifte til vinterdæk. Og derfor bør man gøre det. Ikke kun for sin egen skyld, men også af hensyn til andre i trafikken.

Vinterdækkenes formål er som nævnt at sikre et bedre vejgreb, når det sner, eller der er is på vejene. Generelt er det en god idé at skifte til vinterdæk, inden det bliver frostvejr. Det skyldes, at frosten i et land som Danmark pludselig kan komme, selvom man ikke umiddelbart venter det. Og så er det godt at være forberedt.

Det er dog også vigtigt ikke at skifte til vinterdæk for tidligt, da vinterdækkene kører dårligere på varme sommerveje, end sommerdæk gør. Her har vinterdækkene den omvendte funktion og kommer således til at sænke sikkerheden. Det skyldes blandt andet, at vinterdækkene har en kortere bremselængde på varme sommerveje. Samtidig slider du unødigt på dine vinterdæk ved at køre med dem hele året.

Vær forberedt hvis ulykken skulle være ude

Får du af den ene eller den anden grund ikke skiftet til vinterdæk, inden frosten kommer, bør du køre ekstra forsigtigt. Er du uheldig, og skulle uheldet alligevel være ude, er det en god idé at vide, hvordan man kan få hjælp. Her er det især vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle steder, der er mobildækning og dermed ikke alle steder, det er muligt at ringe om hjælp. Vil du vide, hvor der er dækning? Se dækningskort her. Har du ikke fået skiftet til vinterdæk i tide, er det en god idé at undlade at køre i områder uden dækning.

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *