En dyne er ikke bare en dyne

Dynemarkedet er rigtigt stort, og der findes et utal af forskellige typer af dyner. Udviklingen er konstant, og rigtig meget kan have ændret sig siden, du sidst købte dyner. Denne artikel er baseret på denne store dyneguide.

Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, inden du er klar til at købe en ny dyne. Hvor stor dyne har du brug for? Er dynen til sommer eller vinterbrug? Hvad var det der bæreevne? Hvilken bolstring ønsker du? Hvordan vaskes dynen? Og ikke mindst ønsker du specielle certifikater?

Hjælp til dynens størrelse

Der er typisk to populære dynestørrelser. Dette er den traditionelle 140×200 cm og den større 140×220 cm. Især den sidste model er blevet meget populær.

Et godt råd er at vælge en dyne, der er minimum 20-30 cm længere end din højde. Da gennemsnitshøjden på danske mænd er 181,4 cm og kvinder 167,2 cm, vil en 140×200 cm dyne derfor ofte være for kort.

Par vælger ofte en 200×220 cm dyne, så der kan ligge to mennesker under. Nogen vælger også den helt store 240×220 cm, der har ekstra bredde. Dette sikrer mere dyne til den enkelte person.

Sommer- eller vinterdyne?

Det er vigtigt at tænke over, hvornår du ønsker at anvende din dyne. I Danmark betyder det skiftende vejr, at der er stor forskel på sommervarmen og vinterkulden. Det er anbefalet, at du skaffer både en sommer- og en vinterdyne, samt at du anvender sommerdynen når dagtemperaturen kommer over 13-15 grader.

Sommerdynen sikrer at du ikke overopheder om natten, og den vil føles let og dejlig luftig, når du skal sove en varm sommernat.

Bolstring og bæreevne

Bolstring og bæreevne beskriver dynens kvalitet. En dynes bæreevne vurderes fra en skala på 2 til 16. Sørg altid for at vælge en dyne med en bæreevne over 10, hvis du vil have ordentlig kvalitet. Her får du typisk en dejlig let og luftig dyne, hvilket giver en mere behagelig og varm nattesøvn.

Bolstringen er dynenes yderste lag. Det mest anvendte er 100% bomuld. Nogen dyner er lavet af en bomuld/polyester blanding. En helt billig dyne er typisk 100% polyester. Gå efter en høj bomulds-procent. Dette er dyner af højere kvalitet, der føles mere behagelige mod kroppen.

Dyne og vask

Du bør altid vælge en vaskbar dyne. De fleste mennesker sveder nemlig 2 til 5 dl. Sved i løbet af en nat. Rigtig meget af dette absorberes i dynen. En vaskbar dyne sikrer derfor det bedste indeklima i dit soveværelse.

En optimal vask af en dyne foregår i en 7 kg vaskemaskine, og det anbefales at en dyne vaskes på 60 grader, og tørres i en tørretumbler med 2-4 tennisbolde.

De der certifikater?

Nogle certifikater er gode at tjekke, når du vælger dyne. De mest anvendte er: Oeko-Tex, Downafresh og Nomite.

Oeko-Tex er et krav til dynens tekstil. Næsten alle dyner i Danmark har denne. Downafresh er en rengøringstest, hvor dynens indhold testet. Den anvendes på dundyner for at sikrer hygiejne samt tjekke dyrevelfærden hos de dyr, der har lagt dun til. Nomite er et certifkat, der sikrer at dynen ikke bliver hjemsted for støvmider. Overvej at bruge disse tre certifikater, når du vælger din næste dyne.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *